ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Аксесуари для контактних лінз - «п'ятий елемент» корекції зору

Аксесуари для контактних лінз - «п'ятий елемент» корекції зору - linza.com.ua

Використовувати контактну корекцію, щоб краще бачити – це чудово! Порівняно нещодавно людство отримало можливість швидко коригувати зір за допомогою непомітних м’яких контактних лінз (мкл). Навіть найбільший «мінус» короткозорості та недосяжний «плюс» далекозорості легко виправити, перетворивши розмите сприйняття навколишнього світу на чітку картинку.

4 кроки на шляху до гарного зору:

  1. звернутися до фахівця-офтальмолога;
  2. пройти якісну діагностику зору;
  3. отримати свій рецепт мкл, що підходять за всіма індивідуальними показниками;
  4. придбати їх.

Насправді, кроків не чотири, а п’ять. П’ятий елемент під назвою «мій ідеальний зір» – це придбання супутніх аксесуарів для контактних лінз.

Носити мкл достатньо легко та зручно. Вранці вдягнути невеличкий прилад на око, а ввечері зняти – ось і все, що потрібно для гарного зору протягом дня. Але, як і будь-який інший медичний препарат, що призначений лікарем, контактні лінзи мають чітку схему використання, догляду та заміни. Дотримуватися усіх правил правильного носіння – головна складова ідеальної корекції та здоров’я очей.

Використання спеціальних аксесуарів гарантує безпеку очам під час контактної корекції.

Обов’язковими є наступні:

  • контейнер (футляр) для мкл;
  • пінцет для лінз;
  • дорожній набір.

Ці, на перший погляд, дрібнички, мають надзвичайно велике значення для догляду та правильного зберігання лінз. Щоб лінзи слугували вам довго, не псувалися, ефективно коригували зір та зберігали очі здоровими – подбайте про них.

Від того, як уважно ви поставитися до вибору аксесуарів, як будете доглядати за вашими «оптичними» помічниками, безпосередньо залежить здоров’я очей та організму в цілому.

Навіщо потрібні аксесуари для контактних лінз

1. Контейнер.

Контейнер (футляр) – це дві невеличкі ємності для зберігання мкл, що з’єднані перемичкою.

Це найпоширеніший та найбільш необхідний аксесуар для промивання, зволоження лінз, зберігання їх в нічний час або в період тимчасового використання коригувальних окулярів. Його використовують всі пацієнти, іноді навіть при носінні одноденних лінз.

Зазвичай футляр виготовляють із якісного пластику. У кожну ємність перед зануренням лінз попередньо наливається спеціальний розчин. Кришечки, що герметично закручуються, забезпечують цілісність лінз та підтримують їх в нормальному стані протягом усього часу, коли ви ними не користуєтеся. На контейнері присутні особливі позначки для «правої» та «лівої» лінзи, щоб не сплутати їх, бо зазвичай вони мають різні діоптрії.

2. Пінцет.

Пінцет – це невеличкі щипчики, що виготовлені з м’якого пластику, зазвичай з силіконовими накладками на кінцях.

Пінцет для лінз за своїм функціоналом не дуже відрізняється від медичного. Його головне завдання – виймати з контейнера мкл, мінімізуючи їх пошкодження, а також знизити вірогідність забруднення лінз при контакті з руками.

3. Дорожній набір.

Цей аксесуар виглядає як невеличка скринька розміром 7 х10 см. В комплект входять дзеркальце, контейнер, пінцет, флакон для універсального розчину об’ємом 10 мл. Він достатньо компактний, тому легко поміститься навіть в найменшу жіночу сумку. Набір стане в нагоді усім, хто користується засобами контактної корекції зору. Де б ви не знаходилися, в яку ситуацію не потрапили, дорожній набір допоможе підтримувати ваші лінзи в ідеальноему стані.

Як часто потрібно замінювати аксесуари для контактних лінз

Усі користувачі засобів контактної корекції зору повинні дотримуватися основного правила – кожен вид мкл має свій строк експлуатації. Носити лінзи необхідно суворо протягом визначеного часу та до терміну, що встановлений виробником. Коли зазначений термін носіння закінчується, лінзи потрібно негайно замінити на нову пару. Супутні аксесуари також мають свої терміни придатності. Чим чіткіше ви їх дотримуєтеся, тим здоровішими будуть ваші очі, а носіння лінз приноситиме задоволення.

Коли необхідно замінювати аксесуари:

  • у використанні контейнерів існує золоте правило: нова пара лінз – новий контейнер! Чим частіше замінюється контейнер, тим менше в ньому накопичується білкових відкладень, бактерій та пилу. А це означає, що ваші оптичні «помічники» завжди будуть чистими, а очі здоровими;
  • пінцетам лікарі рекомендують встановлювати такий самий термін експлуатації, як і контейнерам. Придбали нову пару мкл – візьміть новий пінцет. А якщо ви помітите, що пінцет (особливо його силіконові кінці) пошкоджений, слід негайно його замінити, щоб не завдати шкоди лінзам;
  • дорожні набори більш довговічні. Ними можна користуватися до того часу, поки вони знаходяться в придатному стані.

Схожі статті

Більше новин