ua



Оптичний блог

#глибина різкості

Як надягати контактні лінзи і знімати

Як надягати контактні лінзи і знімати - linza.com.ua

Незважаючи на велику і безперестанно зростаючу популярність м'яких контактних лінз (МКЛ), існує багато міфів, пов'язаних із ними. Зокрема міф про неймовірні складнощі одягання і знімання лінзи. У цій процедурі немає нічого неможливого: дотримуйтесь простих правил і все вийде.

Отже, ви придбали корекційні або кольорові контактні лінзи після консультації в офтальмолога – ось деякі поради, з якими знімати й одягати контактні лінзи буде легко і просто.

Настійно рекомендуємо перед початком носіння МКЛ обов'язково проконсультуватися у лікаря. Він підбере тип лінз, який підходить саме вам. При підборі лінз враховується не тільки гострота зору, а й персональні особливості очей людини, визначити які самостійно неможливо. До уваги також береться стиль життя пацієнта і його вимоги до лінз.

Лікар може виписати рецепт на лінзи дитині, якщо він готовий дотримуватися гігієни і правил догляду за МКЛ. Батькам також треба вивчити ці правила, щоб контролювати весь процес і допомагати в разі потреби. Офтальмологи для дітей рекомендують нічні лінзи, які виправляють зір під час сну, а на ранок знімаються і дають 100% зір без денних лінз і окулярів.

Як правильно одягнути контактні лінзи

Одягати лінзу найкраще перед дзеркалом, за гладким столом. Голову трохи нахиліть уперед, дивиться у дзеркало.

  1. Ретельно вимийте руки з милом і висушіть. Постарайтеся, щоб на пальцях не залишилося ворсинок. Гігієна при надяганні-зніманні лінз дуже важлива. 
  2. Обережно витягніть контактну лінзу з блістера (упаковка повинна бути цілою) спеціальним пластмасовим пінцетом (його можна придбати в оптиці) або дістаньте лінзу вказівним пальцем лівої руки і перемістіть на вказівний палець правої руки. Торкайтеся до лінз кінчиками пальців, нігті можуть пошкодити лінзу.
  3. Уважно огляньте лінзу – вона повинна бути без розривів чи зморшок. Пошкоджену лінзу в жодному випадку не надягайте – цим можна серйозно нашкодити вашим очам. Рекомендуємо завжди починати з правого ока, щоб не плутати лінзи. Для кожного ока своя лінза: контейнери для зберігання лінз позначені різними літерами чи зображеннями.
  4. Слідкуйте, якою стороною ви надягаєте лінзу, перевірте, чи вона не вивернута: у правильному положенні вона нагадує піалу – краї звернені вгору. Якщо ж вона вивернута – нагадує тарілку, краї лінзи опущені донизу.
  5. Як варіант, для зручності маніпуляцій використовують спеціальні знімачі-присоски для лінз: присоскою легше захопити МКЛ з контейнера або блістери і вона не буде закривати огляд при надяганні лінзи на око. 
  6. Відтягніть верхню повіку вгору пальцем лівої руки, нижню повіку відтягніть униз, розкриваючи око і фіксуючи його положення щоб не моргати. Таким чином МКЛ надягають і на вузькі очі.
  7. Вказівний палець наблизьте впритул до ока і доторкніться контактною лінзою до склери, внизу під рогівкою. Не тисніть – лінза завдяки своїй формі одразу «прилипне» до очного яблука. Не забираючи пальців з повік подивіться вгору, вниз, по боках, щоб лінза добре «сіла». Потім трохи поморгайте очима. Переконайтеся, що лінза розмістилася на оці правильно і відпустіть повіки.
  8. Якщо відчуваєте дискомфорт, який ніяк не проходить за пару хвилин, можна закапати очі краплями «штучні сльози» або розчином для лінз (якщо таке передбачено його інструкцією).
  9. Тепер повторіть усе покроково й одягніть лінзу на ліве око.

Як правильно знімати контактні лінзи

  1. Першою знімайте ту контактну лінзу, яку одягали першою.
  2. Правила гігієни при зніманні МКЛ ті ж, що і при вдяганні.
  3. Для зняття МКЛ рекомендуємо метод щипка. Він дозволяє не допустити травм рогівки (подряпин).
  4. Так само, як при одяганні лінз, розмістіться перед дзеркалом, голову схиліть уперед, дивіться вгору. Вказівним пальцем правої руки змістіть лінзу вниз під рогівку на склеру.
  5. Обережно, не докладаючи великих зусиль, стисніть контактну лінзу вказівним і великим пальцями та зніміть її з ока.
  6. Роблю все по інструкції, але все одно моргаю! — не переживайте, кілька тренувань і очей звикне до маніпуляцій, і захисна реакція спроститься.
  7. Якщо МКЛ НЕ відлипає від ока, змочіть її зволожуючими краплями.
  8. Якщо ви користуєтеся одноденними лінзами – просто викиньте лінзу.
  9. Якщо лінзи для більш тривалого носіння – покладіть лінзу в центр долоні, капніть очисного розчину і несильно потріть лінзу вказівним пальцем, не торкаючись нігтями. Після цього ополосніть лінзу розчином і помістіть її в контейнер, заповнений свіжим розчином на 2/3. Закрийте контейнер.

Кілька важливих правил

  • Перший раз носити лінзи можна не більше двох-трьох годин.
  • Макіяж потрібно накладати тільки після установки лінз, а знімати після того, як зняті лінзи. З нарощеними віями носити контактні лінзи можна, але це зменшує термін служби самих вій, а штучні волоски можуть потрапити в око в процесі одягання МКЛ.
  • Якщо ви користуєтеся різними аерозолями – робити це треба до установки лінзи.
  • Не використовуйте для очищення лінз нічого, крім спеціального розчину.
  • Не носіть лінзи після закінчення терміну їхньої експлуатації.
  • Уникайте запорошених приміщень, а також приміщень, де курять, де ведуться фарбувальні роботи чи присутні хімічні випаровування.
  • Пам'ятайте – самі лінзи не несуть жодної загрози вашим очам, проблеми можуть виникати тільки за неправильного використання.

Дивіться відео, яке допоможе новачкові зрозуміти, як правильно зняти і одягнути контактні лінзи:

Схожі статті

Більше новин